De Longpoli van het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk, wordt normaliter bezocht door chronisch longpatiënten voor een medische consultatie. Maar door het coronavirus, vindt het contact tussen specialist en patiënt vooral telefonisch of online plaats. Intussen is de Longpoli druk met de zorg voor corona-patiënten. Verpleegkundig specialist Netty de Graaf vertelt over haar werk op de poli en de ontwikkelingen rond de thuismonitoring van corona-patiënten, een project in samenwerking met Westfalen Medical.

“Zo’n beetje 95% van wat we nu doen heeft met corona te maken”, vertelt Netty. “Het werk ziet er nu dus aanzienlijk anders uit dan normaal. Er zijn nog wel chronische patiënten die gezien moeten worden, die te benauwd of te ziek zijn, maar met het merendeel van hen verloopt het contact nu al 1,5 jaar telefonisch of online.”

Netty is sinds 1994 actief in de longgeneeskunde bij het Albert Schweitzer ziekenhuis en sinds 2000 werkzaam als verpleegkundig specialist. “Een verpleegkundig specialist is medisch opgeleid en heeft meer bevoegdheden dan een verpleegkundige”, legt Netty uit. “Zo stel ik diagnoses, schrijf medicijnen voor en stel behandelplannen op. Normaliter werk ik met chronisch longpatiënten en oncologische longpatiënten. Nu heeft de thuismonitoring van corona-patiënten de prioriteit en houd ik me daar onder meer mee bezig.”

Thuismonitoring corona-patiënten

De Longpoli is in november 2020 gestart met de thuismonitoring van corona-patiënten. Dagelijks geven de patiënten, met behulp van mantelzorgers, vanuit huis vitale waarden door in een speciale app: Luscii. In de app voeren ze gegevens in over onder meer hun saturatiewaarden, ademhalingsfrequentie en lichaamstemperatuur. Netty: “Wij monitoren die waarden de hele dag en registreren alle ontwikkelingen in het patiëntendossier. Zien we afwijkende waarden, dan gaan wij bellen. Of, als patiënten zich niet goed voelen, bellen ze met ons. Wij beoordelen dan of er sprake is van een spoedgeval en regelen, als dat zo is, een ambulance.”

“In het begin was het even afwachten of het een succes zou worden, maar de thuismonitoring ging direct goed lopen”, vervolgt Netty. “Inmiddels hebben we meer dan 200 patiënten op deze manier behandeld.” Het voordeel? “Het verblijf van een patiënt in het ziekenhuis wordt met zo’n vier tot vijf dagen ingekort. Er is wel sprake van heropnames, maar dat is inherent aan corona. We zijn nog bezig met het analyseren van de cijfers, maar ik schat dat we zo’n 10 tot 15 procent opnieuw in het ziekenhuis hebben moeten opnemen. Tot nu toe is er niemand thuis overleden en kunnen de overige patiënten in hun vertrouwde omgeving behandeld worden en herstellen.”

Voordelen van thuismonitoring

En dat thuis herstellen heeft volgens Netty grote voordelen. “Ik denk dat patiënten thuis sneller herstellen. In een ziekenhuis is het onrustig. Je wordt vroeg gewekt, er is een doorstroom van patiënten en mensen zijn angstig door corona. Thuis krijg je meer rust, maak je gebruik van je eigen voorzieningen en eet je je eigen bekende maaltijden. Uit een tevredenheidsonderzoek blijkt dat de patiënten blij zijn met de thuismonitoring. We scoren gemiddeld een 9. Het is eerst even wennen om thuis te zijn met een eigen zuurstofvoorziening, maar mensen ervaren gelukkig dat ze thuis echt veilig zijn. Dat wij, ook op afstand, optimale zorg kunnen leveren.”

Levering van zuurstof

Onderdeel van de zorg bij thuismonitoring is de zuurstof die wordt geleverd door Westfalen Medical. “Van dag tot dag is het onvoorspelbaar hoeveel zuurstof we nodig hebben, maar we vragen veel aan, ook in het weekend. En dat loopt als een trein. Westfalen Medical levert de zuurstof snel, ook een tankje voor patiënten voor onderweg, en haalt het op zodra de thuismonitoring is afgerond. Andere ziekenhuizen bellen ons om te horen hoe wij het aanpakken, omdat zij het niet rondkrijgen. Wij krijgen het voor elkaar, omdat Westfalen Medical zo goed levert. Daar zijn we erg blij mee.”

Tot wanneer de thuismonitoring loopt, is nog onbekend. Netty: “Er komen nog steeds veel corona-patiënten bij, maar we hopen op een daling de komende periode. En wellicht dat we de thuismonitoring na de pandemie in blijven zetten bij andere klinische groepen.”

01-06-2021 door Wendy Mentink

Laatste nieuws

7 tips bij koud weer

7 Tips bij het koude weer voor mensen met een longziekte.  Elk seizoen brengt bepaalde prikkels met zich mee, maar in de winter nemen de klachten bij mensen met een...

Lees verder

Clusterhoofdpijn …je zal het maar hebben.

Ankie Aerts (65) weet er alles van. In 2014 is deze ziekte bij haar geconstateerd. “Die vreselijke oogpijn en aanvallen. Vaak wel acht tot twaalf keer per dag”. Erachter komen...

Lees verder